06 July 2011

perempuan dan waanita

perempuan? wanita ? 
eh bukan sama ke?
itulah menjadi persoalan aku selepas cikgu aku mengungkit kisah wanita dan perempuan.
bermula saat itu lah aku baru tahu perbezaan perempuan dgn wanita.
mgkin korang dah tahu tapi aku nak gak cerita.


dri apa yang aku faham :


Perempuan 
positif
i. perempuan ini merangkumi semua perempuan yakni ianya umum.
negatif
ii. perempuan ini selalunya digunakan golongan yang rendah, yang tidak tahu menjaga maruah diri etc perempuan yang kurang elok *korang fhmkan maksd aku, good
example : "woi perempuan!"
haaaa, dari situ korang dah dapat tgkap kan yng mksd dia yang agak kurang berajar.
so, kalau lepas ni ada manusia kat atas muka bumi ini panggil korang macam tu, korang jangan pandg kat dia okay melainkan korang memang seperti itu.


now lets move to our next point,

wanita
i. wanita merupakan satu taraf atau darjat yang tinggi.
ii. menjadi seorang wanita ini bukan mudah bagi semua perempuan utk dicapai kerana wanita ini merupakan golongan yang paling dipandang tggi terutamanya bagi kaum lelaki.
iii. kita boleh tahu jika seseorang itu memiliki perwatakan wanita adalah dengan melihat tingkah laku mereka. selalunya mereka memiliki pemikiran yang matang dan pandai menjaga diri terutamanya ketika bercakap, berjalan or berjumpa dengan orang ramai dan mereka lebih bersikap lemah lembut dan bersopan santu , ala ala perempuan melayu terakhir gitu. hahah. bukan yang gelak cam pontianak,bukan yang kasar2 or rock,bukan yang cakap dgn member cakp kuat2 okay *uish terasa aku


satu perkara:


cuba korang tanya kawan-kwan lelaki korang soalan ini:
1. apakah ciri-ciri yang korang nak kan bila cri calon isteri?
2. dalam kalangan perempuan, yang mana satu korang nk pilih jadi isteri


jeng jeng..
mereka kan jawab : WANITA!
see, lelaki akan pilih wanita sebagai isteri mreka.
tak kiralah teruk cana pun, penjenayah cana pun,
mereka akan memilih wanita sebagai isteri mereka. 


so korang dah fham apa perbezaan antara wanita and perempuan?
good.




P/s: kalau perempuan wanita, klau lelaki? apa erk? 
       aku ni kategri yang mana satu erk, uish tapi aku taknak jadi perempuan yang negatif,
       takpe2, aku masih dalam proses pengalihan untuk menjdai seorang wanita, insya-allah.
      
 AMARAN
  kepada sesiapa yang tidak percaya dora akan transform jadi wanita, korang tggu ae. hahah
  hahahhahh.

2 comments :

-ImanAzlan- said...

hahah nice one !
aku tunggu je kau jadi wanita nih do !

Dora Zain said...

otw otw! tggu k.
dun wory sblm ko grad , insya-allah aku akan berubah, hahha
chaiyok1 haha