06 June 2011

Yes , Im not pretty

entah kenapa aku susah nak tidur malam ni.
puas aku pusing kiri pusing kanan,
mata aku tetap nak jadi pak guard gak.
sebenarnya, camna lah aku nak tidur kalau otak aku asyik berpikir je.
berpikir tentang kata-kata orang .
semua berceritakan tentang keadaan fizikal seseorang.

kalau perempuan tu kurus, then muka flawless, bibir pink mesti semua orang akan puji tinggi melambung.
then pada yang memliki rupa fizikal yang sederhana hanya mampu mengangakan mulut shj.
aku pun tak terlepas dri mghadpi situasi spt ini.
yes aku bukan perempuan yang cantik.
di mana aku bukanlah seorang perempuan yang memiliki kulit yg flawless.

acap kali orang lain mmpersoalkan aku.
ayat standard dorang ialah

"weh napa muka ko getting worst? kenapa mkin teruk jerawat ko"
bila mereka tanya camtu je, 
aku hanya mampu tersenyum sbb aku tahu,
mulut org kita xdpt tutup.
aku hanya jawab

 " resdung kot"

aku malas nak cakap banyak.
tapi dalam hati aku nak mnjerit je.
serius isu muka mmg senstive okay.

kadang-kadang ada yg mpersoalkan kenapa muka aku kejap okay kejap jerawat menggila.
aku pun tak thu.
ada yg kata mybe sbb aku stresslah, pikir boyfriend lah,beranganlah and so on..
sometimes aku nak tergelak dgr teori diorang tu.
tapi aku tak percaya pun. 
kalau korang nak tahu kalau muka aku elok ikit tu means aku basuh ngan air suam setiap kali aku nak bsh muka.
ibu aku yg suruh.
f.y.i  aku tak guna pun sebarang krim kecantikan ke krim malam ke.
sbb ibu aku tak bagi.

one of the reasons ialah dia kata takut bahan kimia dalm krim tu akn buat muka aku jdi teruk.
yes aku ada mslh sinus(kalau korang tak tahu g google k)
so aku pun tk pkilah. just pki pncuci muka je.

tp pnah skli au, aku lepak ngan anak sedara aku au,
diorang macam pelik tgk muka aku au and dorang akan bertanya,

"cik dora kenapa muka cik dora ada bintik-bintik (jerawat)?"

masa mule2 dgr tu mmg aku tersentaplah.
tpi aku hnya tersenyum.

" bintik-bintik itu pemanis la"

sambil tersnyum sbb mreka kcil lagi.
nk marh pun takder gunakn.

bila aku jumpa makcik2 kan mesti dorang tegur.
aku smpai mls nk jumpa.
takderlah aku faham niat dorang.
tapi tak pyh nak kecoh sgt. rimaslah bhai.

nti bila aku senyum je msti dorang kata nnti takder org nak.
masa tu nak je aku jwb cni

"ne acik au, jdh tu kat tgn org, lgpun org tgh bljr ne mmpu nk buat rwtn muka,lgpun xpe lah, lau laki taknak pun sya redha sbb mereka tu cme lelaki yg pndg luaran"

nak je aku cakap macam tu,
nsb baik aku blh kwl g, lau tak bis mkcik2 tu kna sembur ngan aku.

bukan semua org nak muka berjerawat,hitam or pape g lah.
mesti ada sebab napa mereka spt itu. 
mgkin mreka mmpunyai mslh kulit.
kita tak tahu apa yg mereka rasa ble kita tgur keadaan muka or fizikal mereka.
plus, 
mereka manusia juga.
mungkin mereka dah berusha namun Allah masih tidak izinkn .

namun setiap kekurangan tu pasti ada kelebihan.
alhamdullilah, wlpn aku tak lawa namun Allah anugerahkan aku family, kwn2 yang memahami aku
serta Allah juga menganugerahkan aku kulit putih.
mybe thats why jerawat aku kontra kn.

pernah au, 1 ari tu aku pergi keluar ngan ex bf aku au.
ada lah suara2 sumbang mngata aku kat blkg,
dia pikir aku ni pekak tuli ke apa.
diorang cakap lbh kurg cnilah 

" dress up dah okay tapi slek muka, dah tu bf dah la  blh thn, tak sesuai lgsg"

that time, aku ase nak ngis je but aku msh blh kwl perasaan aku.
yeah aku admit aku suka pkai lawa-lawa.
hello orang yang muka berjerawat cam aku ni takleh nak bergaya ke!
tp msa tu ex aku sdr kot aku dah lain, dia trus bhnti kat girls tu 

" saya pun tak hingin kat kalian sbb mulut kalian g busuk dr longkang"

masa tu aku hnya tersenyum je.
yelah buatpe kalau muka lawa tpi mggedik, menggatal.
makk.. tu bukan aku okay ..

mula-mula aku mmg agak down sikit bler kna confront ngan ppl
but i take it as positive.
because if we know how to communicate with confidently,
insya-allah mereka akn suka pada kita.
tak guna muka cantik tapi tak reti bergaul dgn orang.
yang penting nawaitu kita,
tak guna muka lawa but ilmu tak ada di dada.

kalau ada ilmu, dapat kerja yg baik then pastu ko nak buat plastic surgery ke botox ke vitamin ke buat lah
that time, takder sapa yang kisah sbb guna own money kan
tapi aku takder lah nk buat.
minta dijauhkan .


masa ni jerawat tengah menggila


time ni dah kurang.without make up

kepada sesapa yang terasa nak menegur rupa fizikal tu better think wisely, wlpn gurauan bg korang, tetapi bg mereka tu penghinaan.

p/s: tak usahlah kita nk memperkecilkan org lain okay. kita kena sedar setiap yang kuarang   mesti ada lebihnya. Allah ciptakn manusia tu sama shj.

4 comments :

tia said...

setuju nan kami cik dora... xsuka lahh urang suka banding2 kan urang tu lawa lah, xlawa lahh.. haisshhh.. xsuke2... lahh.. no wories lah dora.. muka xpenting.. jnji aty and ilmu kita... lau cntik tu hanya bonus.. :)

Dora Zain said...

btol2 :)

Dora Zain said...
This comment has been removed by the author.
Dora Zain said...
This comment has been removed by the author.