20 May 2011

nak tahu satu rahsia tak? jum baca.

sapa nak tahu,, angkat mulut haha
okay nak tahu satu rahsia tak?
aku dah tak boleh pendam lagi dah.
nak mendidih pala aku ni.
okay-okay.

sebenarnya kan aku tengah konfius.
okay look!
okay ambik bahasa malaysia as one of my subject
but honestly, sehonest-honestnya lah kan.
aku tak suka bahasa malaysia.
okay.

masa mula masuk tu, kami diberi dua pilihan untuk pilih subjek
sejarah/geografi
bahasa malaysia/ pendidikan seni
pengajian perniagaan/ekonomi
pengajian am
si i HAVE to choose one of the subjects,
so aku pn plihlah.

1. Sejarah.
okay honestly aku mmg gila cause ambik ini subject sebab aku tak pernah suka.
sebab bagi aku benda ni killer subject
masa secondary dulu aku selalu ponteng history class sampai cikgu cari aku.
now kat form 6 aku ambik subjek ini.
aku ambik cause aku nak tebus ponteng aku dulu.
yes now i admit that i'm in love with u Sejarah!

2. Pengajian Perniagaan.
aku pun tak tahu mengapa aku ambik ni.
cikgu pernah tanya napa aku ambik subject ni while my eco masa spm not bad.
aku just jawab saja tukar angin.
mula-mula agak menyesal sebab PP ni kena hafal
sedangkan aku suka mengira but lepas aku tgk PP ni ada mengira aku pun slow down.
lebih-lebih sekarang aku semakin syok kat PP cause aku makin faham
ni semua jasa Cikgu Comel aku lah.
Cikgu Rohaida.
serius beb.
cikgu ni mmg superb.
korang bayangkanlah,
kitorang buat hardcore macamana pun.
dia maintain cool.
tak pernah marah pun .
sampai satu tahap kitorang yang pelik and wondering why dia tak marah kitorang.
last-last ktorang surrender and act as normal people.
haha

3.Bahasa Malaysia.
hah! ni lah benda yang aku nak story sangat tu!
okay-okay sebenarnya aku tak pernah suka bahasa malaysia.
daripada aku naik basikal sampai aku naik kereta.
nak tahu tak kenapa?
sebab karangan! oh my..
aku mmg lomah kalau karangan cause aku malas nak menulis.
naik tercabut urat-urat jari aku ni.
korang nak tahu tak kenapa aku menggedik ambik subject ni sbb masa pilihan subject tu.
kitorang kena pilih either one.
but
neither bahasa nor seni that i like.
so daripada aku ambik seni better pilih bahasa.
aku paksa gaklah kepala keras aku ni masukkan ayat-ayat bahasa.
kami belajar vokal lah.
jiwanglah.
yang paling aku tak tahan ialah alih teks bahasa.
korang bayangkanlah aku kena alih tukarkan dari prosa klasik ke bahasa moden.
oh gila.
aku mmg tonggang terbalik time tu.
sumpah aku akan membebel time buat sbb aku tak reti nk tukar ayat jiwang pada moden.
bak kata sofea : ko jiwa kasar tak sesuai ambik seni"
ah macam tu lah bahasa bagi aku.
tapi apa boleh buat aku kena struggle utk score bahasa if not just wasting my time loh.
masa exam baru-baru ni. aku mmg pulun abih but aku nak ngis sebab aku tak yakin ngan paper bahasa aku.
Ya Allah kau lembutkanlah hati aku untuk terima bhasa ini.
Amin..
so to those yang nak ambik Form 6 better korang kena kuat kalau tak korang akan give up. sbb aku hampir-hampir give up tahu tak nasib baik aaku sedar balik.
okay sampai sini je okay.
simpan au rahsia ni .
^,^
bye-bye

2 comments :

emil said...

hey D !
ak pon masuk form6 skrg.
malangnya aku kena pilih bm / ekonomi
aku x suke
mcm kau ckp, bm kena kuar ayat jiwang2
tu bkn aku kot :p
ekonomi..grr
haha

btw, da lama x dgr citer kau

Dora Zain said...

hahahh dari bm baik eko. hahah kira-kira g best haha